Viete čo je karpellen? O karpellene som čítala v dielach Terézie Vansovej , ktorá spolu so svojim manželom evanjelickým farárom Jánom Vansom pôsobila v Lomničke. Polievka uvarená z karpellenu je typické jedlo, ktoré varia vo Forbasoch. Karpellen je zelenina, ktorá patrí do čeľade kapustovitých. Je to dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku vytvára koreňovú buľvu bielej až fialkastej farby a poznáme ju aj pod názvom kvaka. Zemiaky, ako druhý chlieb, boli obľúbenou potravou. Najchudobnejší boli často odkázaní iba na „ kapušniarku" a zemiaky.
„ Polifku s karpieľuf od Kuboscika „ spolu s „gruľovníkom" a „gruľovou paučou", pirohmi plnenými „gruľami „ zapraženými voňavou slaninkou som ochutnala na oslave 700.výročia prvej zmienky o obci Forbasy, ktorá sa konala 28.8.2011. Po svätej omši v kostole svätej Doroty sa ženičky a mladé devy oblečené v miestnych forbašských krojoch rozbehli ku svojim domom, kde ponúkali rôzne špeciality okoloidúcim. Z pôjdov zniesli a pred domami vystavili rôzne predmety, ktoré boli voľakedy typickými pri gazdovaní. Upútala ma výstavka historických poľnohospodárskych strojov, ktorú tvorili mláťačky od malých „gapľoviek" až po veľké. Do bubna sa vložili „snopky". Na ich pohon najprv slúžili „gapľe", neskôr parné „lokomobily," stabilné motory a potom elektromotory. Za mláťačkou bol aj balikovač slamy. Všetky stroje nielen vystavovali, ale obyvatelia obce v malej ukážke aj účastníkom osláv predstavili.
Asi by mnohí chceli vrátiť život na dedine do minulosti. Tešiť sa z dobrej úrody, mať okolo seba úprimných ľudí, tak ako voľakedy...